Екскурзия до Драгоманско блато, Трън, Ждрелото на река Ерма и скалния параклис “Св. Петка”

Дати: 11.06.2017
 
Вид транспорт: Автобус
Продължителност: 1 ден
Маршрут: София - Драгомнско блато - Трън - Ждрелото на река Ерма - София
8:00 ч. Отпътуване от пл. „Ал. Невски” до Център за опазване на влажните зони „Драгоманско блато”, намиращ се в град Драгоман. Автобусният превоз е с продължителност около 1 час. 

9:00 Прожекция на филм „Живото блато”, с продължителност 20 минути. Следва мултимедийна презентация и беседа /около 30 мин/. 

10:00 Трансфер до началото на еко-маршрут „Драгоманско блато” /5 мин/. Туристите се разделят на две групи. Едните извършват наблюдения с бинокъл и зрителна тръба от специално построена за целта кула. Ползват съобразен с възрастта и знанията им определител и с помощта на експерт определят някои от птиците в тази част на влажната зона. Другите ще бъде запознати с едни от най-удивителни растения от българската флора: най-високата трева, най-малкото цъфтящо растение и др. След половин час групите си разменят местата и дейностите. 

11:00 Свободно време за обяд. 

Практическа информация: Драгоманското блато е с големина 400 ха и е разположено на около 800 метра от град Драгоман. То се намира във ветровит район и през деня комарите не са проблем (в повечето случаи отсъстват напълно). Все пак препоръчваме взимането на репеленти. Дейностите и маршрутите включени в екскурзията не изискват предварителна физическа подготовка. Препоръчваме взимането на шапки, дъждобрани и топли дрехи. Еко-пътеките са обезопасени и оборудвани с табелки. Туристите трябва да носят удобни за по-продължителни преходи обувки. Ботуши или специални водонепромокаеми обувки не са необходими. Храна може да бъде закупена от гр. Драгоман. В зависимост от климатичните условия, програмата може да бъде променена. 

12:30 Отпътуване за град Трън и ждрелото на река Ерма – най-голямата природна забележителност в Трънския край, но освен това е едно от най-красивите и интересни природни места на територията на страната. Ждрелото на река Ерма е един от стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Свободно време. Посещение на скалния параклис “Св. Петка” в град Трън, който през 2009 г. влезе в тройката на трите най-красиви и същевременно най-неизвестни места в България. Според легенда на това място се е укривала Св. Петка. 

17:00 Отпътуване за София. Пристигане в София около 18:30 ч. 
 
Цената включва:
Транспорт с лицензиран туристически автобус 
Посещение на Драгоманско блато (без включени входни такси) 
Посещение на Трън 
Посещение на ждрелото на река Ерма 
Посещение на скалния параклис “Св. Петка” 
Представител на агенцията и обслужване по маршрута на български език 
 
Цената не включва:
Входна такса Драгоманско блато: 2 лв. възрастен, 1 лв. за ученици и студенти 
Разходи от личен характер 
 
Плащане:
При записване се внася пълната сума на екскурзията.

Забележка: 
Агенцията си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата.
Деца до 18-годишна възраст пътуват с придружител.
Минимален брой туристи за осъществяване на програмата: 30 души.
Срок за уведомяване при недостиг на минимум туристи: 2 дни преди датата на отпътуване.
 
 
25,00 лв.
Базова цена: 25,00 лв.
Моля, изберете: