Разхлаждането това лято идва с по-висока цена. Цената на кокосовото масло – основна суровина в производството на сладолед и десерти – отбеляза рязък ръст през 2025 г., а прогнозите сочат, че тенденцията ще се запази. Причината е, че глобалното търсене устойчиво надвишава предлагането, предава бТВ.
В края на май цената на едро на филипинското кокосово масло, доставяно в Ротердам – референтна стойност за сектора – достигна 2800 долара за тон. Това е почти двойно увеличение спрямо същия период на миналата година, пише Al Jazeera.
Неблагоприятните климатични условия в Индонезия и Филипините – двете държави, които осигуряват близо 75% от световното производство на кокосово масло – доведоха до спад в добивите и съответно до ръст в цените. Това се отразява директно и върху цената на крайния продукт – сладоледа.